Szlifowanie posadzek, realizowane przez naszą firmę LEVEL w Małopolsce, polega na usunięciu powierzchni mleczka anhydrytowego. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, posiadamy profesjonalny sprzęt do jego usuwania. Mleczko anhydrytowe powstaje bowiem na powierzchni każdej wylewki anhydrytowej i w niektórych przypadkach musi zostać usunięte dla zwiększenia wytrzymałości powierzchniowej na zrywanie oraz ścinanie.
Dlaczego i jak powstaje mleczko anhydrytowe?
Mleczko anhydrytowe – inaczej spiek anhydrytowy – wytrąca się z anhydrytu w procesie jego wiązania. Jest naturalnie tworzącą się na powierzchni warstwą wody, wynikającą z procesów zachodzących podczas wiązania. Mleczko również stabilizuje ten proces, chroniąc przed zbyt szybkim procesem wiązania, które może skutkować rysami na jego powierzchni. Jest nieodłącznym składnikiem posadzki anhydrytowej i nie ma możliwości jego wyeliminowania, mimo deklaracji niektórych producentów.
Jakie są sposoby na usunięcie spieku anhydrytowego z powierzchni?
Istnieją dwie możliwości:
Pierwsza to usunięcie mleczka we własnym zakresie poprzez podrapanie/pozamiatanie szczotką z twardym włosiem i/lub szpachlą. Czynność ta wystarcza pod większość dostępnych na rynku wykończeń, m.in. płytki, panele laminowane, panele winylowe, itd. Czynności te wykonuje się po około 48 godzinach od wykonania posadzki.
Druga możliwość, konieczna przy niektórych opcjach wykończenia, czyli usunięcie mleczka przez mechaniczne szlifowanie, które wykonuje się specjalistyczną maszyną ściągającą warstwę około 1-2 mm. Maszyna podłączona jest do zintegrowanego wysokowydajnego odpylacza, który zbiera ściągnięty pył do zbiornika, a następnie worka. Tę usługę przeprowadza się na suchej i wygrzanej wylewce anhydrytowej, najlepiej bezpośrednio przed przystąpieniem do klejenia wykończenia.
Kiedy powinieneś zadbać o szlifowanie posadzki?
Idealnie równa powierzchnia posadki jest istotna, gdy zamierza wybrać takie rodzaje wykończenia podłogi jak:
Panele drewniane.
Mikrocement.
Żywicę poliuretanową lub żywicę epoksydową.
Level Wylewki — lider branży posadzkarskiej w Małopolsce! Dlaczego warto nas wybrać?
Dlaczego warto wybrać izolację termiczną?
rzetelne doradztwo, udzielane przez certyfikowanych specjalistów,
profesjonalne wykonanie zlecenia przy użyciu nowoczesnego sprzętu,
gwarancję na każdą usługę,
terminowość,
dyspozycyjność i stały kontakt,
przyjazną oraz kompleksową obsługę klienta, w tym po wykonanej usłudze.
Pomożemy Ci wybrać najlepsze rozwiązanie, dopasowane do Twoich indywidualnych potrzeb. Znajdziemy dla Ciebie najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, nie rezygnując przy tym z jakości. Zajmiemy się wszystkim od A do Z, abyś mógł cieszyć się komfortem bez zbędnego stresu.
Zobacz opinie naszych klientów:
“Firma zdecydowanie godna polecenia, pełen profesjonalizm na każdym etapie. Kontakt z Panem Szymonem godny naśladowania dla innych wykonawców.”
Robert Goździelski
"Ich usługi są realizowane na najwyższym poziomie, co widać w precyzyjnie wykonanych wylewkach i dbałości o każdy detal. Klienci mogą liczyć na fachowe doradztwo i terminową realizację zlecenia."
Czy mleczko powstaje na każdej wylewce anhydrytowej?
Tak, niezależnie od producenta materiału na wylewce anhydrytowej powstaje mleczko, które w zależność od rodzaju należy usunąć przez szlifowanie bądź pozamiatanie.
Jaki jest koszt szlifowania?
Koszt usunięcia mleczka anhydrytowego przez szlifowanie uzależnione jest od lokalizacji oraz metrażu, ale szacunkowe koszta przy metrażu:
powyżej 120 m2 = 10-12 zł/m2
poniżej 120 m2 = 1500-1800 zł
Czy podczas szlifowania powstaje dużo pyłu?
Mimo, że stosujemy metodę szlifowania bezpyłowego to jest całkowite uniknięcie jest niemożliwe. Ilość pyłu jest niewielka i po usłudze zazwyczaj wystarczy przewietrzenie pomieszczeń. Natomiast nie zalecamy szlifowania po malowaniu ścian.
Na jakim etapie należy przeszlifować posadzkę anhydrytową?
Wylewkę anhydrytową szlifuje się po jej wysuszeniu oraz wygrzaniu, ponieważ to zapewnia największą efektywność. Najlepiej jest to zrobić bezpośrednio przed klejeniem wykończenia.